Toate categoriile

Alegerea corectă a seturilor tacâmurilor de masă și aranjarea lor pe masă

masă si veselă pentru servirea mesei


    Aranjarea unei mese a devenit o adevărată artă vizuală, în care se îmbină funcționalitatea tacâmurilor, diversitatea veselei și esteticul de ansamblu. Se spune că primele norme de aranjare a meselor au fost instituite încă în Evul Mediu, în anturajul caselor regale și a abațiilor. În acel moment istoric, alimentația devenise și ea de ordinul etichetei, domeniu accesibil, de regulă, înalților demnitari și aristocrați. Sfârșitul secolului al XIX-lea vine la pachet cu introducerea porțelanurilor și a argintăriei.

    În prezent, aranjamentele pentru masă sunt atât de diverse și de vibrante, încât orice dejun, prânz sau cină poate fi transformat ușor într-o călătorie memorabilă, un ansamblu al gusturilor și senzațiilor. Ne-am gândit să-ți oferim în acest material câteva sfaturi despre cum să aranjezi estetic și confortabil masa pentru tine și cei dragi ție.


Alege fața de masă potrivită

    Am putea compara aranjarea unei mese cu pictura, iar fața de masă aleasă cu pânza pe care aceasta va fi întipărită. Regula nr. 1 în aranjarea corectă a unei fețe de masă este ca aceasta, pe lateralele mesei, să aibă lungimea de maxim 30 de centimetri. Este lungimea oportună pentru oaspeții care vor sta la masă, pentru ca aceștia să nu calce accidental colțul feței de masă. În plus, dacă lungimea este mai scurtă, masa va arăta per ansamblu inestetic.

    Cromatica aici nu are o relevanță majoră, deoarece ai libertate de alegere. Dacă, eventual, ai o locuință în stil minimalist, poți opta pentru culori neutre, tari și să le dizolvi cu accente vii, precum sunt buchetele de flori sau vesela nuanțată.

masă cu veselă de servit și floarea soarelui


Alege vesela după meniu

    Da, există o sumedenie de reguli care spun că poți utiliza o grămadă de vase doar pentru o persoană. Totuși, în ultima perioadă de timp, specialiștii au ajuns la un numitor comun și anume să ajustezi vesela după meniul ales. Ca exemplu, să ne imaginăm că ai un meniu format din câteva aperitive, un fel principal (de exemplu o supă cremă) și un desert. Prin urmare, vei utiliza: un platou pentru aperitive, o farfurie medie specială pentru supe creme și un platou mic pentru desert.

    Există câteva trucuri pentru o aranjare cât mai organică: 

  •  Vesela se pune la o distanță de 1,5 - 2 cm de la capătul mesei și la distanță egală între elemente pe perimetrul mesei. 
  •  Pentru a evita alunecarea platourilor între ele poate fi aranjat un șervețel textil sau de hârtie.


Optează pentru tacâmuri simple

    Deja au trecut vremurile când mamele sau bunicile noastre scoteau argintăria din bufet. Acum accentul major este fixat pe utilizarea rațională și minimalistă a furculițelor și lingurilor, astfel încât să ocupe cât mai puțin spațiu și să nu încurce în procesul alimentației. Poți opta în acest caz pentru o aranjare de felul acesta: în partea dreaptă a farfuriilor amplasezi lingurile și cuțitele, în stânga - furculițele, iar deasupra poți plasa o linguriță pentru ceai, dacă îți vei servi oaspeții cu o băutură caldă.

    De unde să alegi cea mai bună veselă din Chișinău la preț accesibil și de o calitate ireproșabilă? Evident, din magazinul nostru. Te așteptăm cu un sortiment larg și cu recomandări zilnice.